НЕМАТЕРІАЛЬНА МАТЕРІЛЬНА СПАДЩИНА УКРАЇНИ: СВІТОВА ПЕРЛИНА – ПЕТРИКІВСЬКИЙ розпис.

НЕМАТЕРІАЛЬНА МАТЕРІЛЬНА СПАДЩИНА УКРАЇНИ: СВІТОВА ПЕРЛИНА – ПЕТРИКІВСЬКИЙ розпис.

Батьківщина майстрів Петриківського розпису — Петриківська селищна ОТГ

Петриківський розпис, завдяки найактивнішій роботі Дніпропетровської обласної Асоціації органів місцевого самоврядування, являє собою світовий бренд та знаходиться під охороною ЮНЕСКО.
Більш того, майстри, дизайнери, художники використовують цей особливий розпис, а сама Громада Петриківки не має коштів на реальний розвиток, розбудову свого містечка майстрів унікального розпису. Але ця невелика громада, навіть під час бойових дій на території країни та під час фактичної економічної кризи в державі, здивує кожного своєю охайністю та обличчям: своїми майстрами та їхнім мистецтвом. Та все ж, Громада не має ресурсів для стратегічного розвитку всього свого туристичного та екологічного потенціалу.

Перш за все, Петриківка потребує інвестицій великого масштабу, а саме:
— створення культурно-мистецького національного центру Майстрів,
— створення готельного комплексу та центру туристичних, етнічних та культурологічних розваг 
— створення каскаду історичного села – села Петриківських майстрів.
— створення туристичного центру з розробленими туристичними паломницькими та культурними маршрутами. 
Весь потенціал туристичних інвестицій повинен бути розрахований як на внутрішнього, українського туриста так і світового, яких мінімум 3-5 днів міг би провести в історичному-туристичному-мистецькому комплексі «Петриківка». 
   Туризм сьогодні є головним інвестором економік світу, а саме: Емірати, Грузія, Польща і багато інших держав світу. Кожна з них використовує свій історичний потенціал, розвиває інфраструктуру відповідно до своїх історичних, екологічних, культурних та туристичних приорітетів, а Емірати взагалі створюють в пісках як державу так і її туристичні та торгівельні світові бренди.

Петриківка – це вже світовий бренд. Але сама Громада та її майстри не мають механізмів використання цього потенціалу для свого розвитку. Петриківці потрібні інвестиції. Бо все, що приваблює як внутрішнього туриста, так і закордонного в Петриківці відсутнє, тому рідко турист заїздить побачити світову перлину – петриківський розпис у мистецький центр Петриківкського розпису. Ми ж прагнемо, щоб туристична галузь Петриківки стала поштовхом до розвитку заможного селища, яке з інвестором перетворюватиметься на культурний, історичний, мистецький, туристичний та екологічний центр України. З огляду на досвід фахівців Громадської Організації «Європейське покоління» та міжнародні зв’язкі, ми розуміємо що повинні допомогти Петриківській громаді саме у питаннях стратегії інвестиційного розвитку. Тому ГО «Європейське покоління» разом з депутатською групою «Європейського покоління» ініціює початок роботи над законопроектом про «Спеціальну економічну зону «Петриківка» з пріоритетним туристичним, культурно-мистецьким та екологічним розвитком». Саме спеціальні економічні зони дали поштовх розвитку економік Туреччини, Грузії, Польщі та інших держав. Тому долучаючи кращий світовий досвід, використовуючи українське законодавство, необхідно пройти шлях створення найкращих умов розвитку для такого рівня громади, як Петриківка.

Петриківська ОТГ – це наш пілотний проект. Маємо надію, на підтримку депутатів Верховної ради України від Дніпропетровщини та сподіваємось, що вони докладуть максимальних зусиль, щоб Верховна Рада ухвалила «Закон про спеціальну економічну зону «Петриківка» з пріоритетним туристичним, культурно-мистецьким та екологічним розвитком».

Процес важкий, тривалий, але ми готові пройти цей шлях разом з Громадою для того, щоб наша, одна з кращих громад, отримала цільові інвестиції і стала екологічною та туристичною візитівкою України, а майстри Петриківського розпису отримали можливість презентації свого мистецтва на світовому рівні та розвивати й поширювати свої майстерні та майстерність. 

«Pokolinnya.org» © 2018

pokolinnya.org 2017 - 2024